"What I'm looking for is not out there, it is in me"

~ Helen Keller

Mijn verhaal

Jarenlang was ik mezelf voorbij aan het rennen en ervaarde ik alles behalve inner peace. Geen rust in mijn hoofd, mijn lichaam gierde van de spanning en stond continu in overlevingsmodus. Ik moest continu meer van mezelf; mee in de ratrace van prestatie. Jarenlang voelde ik me niet goed genoeg en deed ik vooral wat ik dacht dat ik moest doen of wat ik dacht dat anderen van mij verwachtte. Ik ben door diepe dalen heen gegaan, waarbij ik door weinig zelfliefde een pleasende houding aannam, over me heen liet lopen, geen nee durfde te zeggen, geen grenzen herkende of aan durfde te geven. Ik voelde me een wandelend hoofd en had geen connectie met mijn lichaam, met voelen. Ik leefde vanuit angst in plaats van liefde.


Jarenlang voelde ik me niet goed genoeg en deed ik vooral wat ik dacht dat ik moest doen of wat ik dacht dat anderen van mij verwachtte.


Niet goed genoeg. Deze stempel loopt als een rode draad door mijn leven en begon al op jonge leeftijd. Het draaide in de omgeving waarin ik opgroeide vooral om presteren, hard werken en hoge cijfers halen. Dat is de energie die sterk heerst in de huidige maatschappij. Als kind kreeg ik complimenten als ik iets goed had gedaan of had gepresteerd. Vanuit de overtuiging dat ik er 'alles uit moest halen wat erin zit' en 'de tering naar de nering moest zetten' ging ik me naar deze conditionering gedragen. Ik kreeg echter vaker kritiek dan complimenten op wat ik deed of hoe ik er uit zag. Vanuit de gedachte dat je daar hard van wordt en 'karakter' ontwikkelt. Ik kon daar alleen niet goed mee dealen en ging geloven dat ik het nooit goed deed en niet genoeg was. Ik heb lang een destructieve verhouding gehad met mijn lichaam, ik vond mezelf niet mooi genoeg, niet dun genoeg. Ik leerde om mijn emotie en behoeftes te negeren, niet te zeuren, me niet aan te stellen, anderen niet boos te maken en vooral niet tot last te willen zijn. Ik ging onbewust de verantwoordelijkheid dragen van problemen die niet van mij waren, maar van de mensen om mij heen. Ik vóelde me verantwoordelijk, terwijl ik niet verantwoordelijk wás.

Op school werd ik gepest om hoe ik eruit zag, de rare kleding die ik aan had of dingen die ik wel of juist niet wist. Ik voelde me niet geaccepteerd en wilde er zo graag bij horen. Het volgende overlevingsmechanisme was geboren; ik hing mijn eigenwaarde op aan de goedkeuring van anderen. Ik paste me aan zodat anderen me (wel) leuk vonden, accepteerden en blij waren. Mijn onvervulde behoefte om gezien en gehoord te worden uitte zich in destructief gedrag richting mezelf en anderen.

Ik ging 'aan de slag' met mijn lichaam, in de hoop wel goed genoeg te zijn, wat zich uitte in een obsessieve periode met controledrang rondom eten. Ik dacht dat als ik dun zou zijn, ik wel goed genoeg was. Ik zocht validatie voor mijn bestaansrecht bij anderen, ging enorm pleasen, was enerzijds grenzeloos en anderzijds braaf, in het gareel om het ‘perfecte plaatje’, waarvan ik dacht aan te moeten voldoen, hoog te houden.


Ik was een human doing geworden, leefde als een kip zonder kop, had ‘alles op de rit’ maar voelde van binnen leegte, schaamte, boosheid en verdriet. Zat vooral in ontkenning en was mezelf aan het verloochenen. In 2018 barstte de bom, was ik opgebrand, ik kon niet meer, ik was emotioneel op. Mijn lichaam gaf al jaren heel vaak signalen. Van onverklaarbare lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdhuid problemen en vasculitis tot aan paniekaanvallen en hyperventilatie. Ik luisterde er niet naar, kon niet inzien dat het waarschuwingen waren en blijkbaar leerde ik alleen de hard way. Ik kon niet meer terug en wist dat ik zo niet langer door kon. Ik werd een persoon die ik niet wilde zijn met een groot innerlijke conflict.

Ik trapte op de rem, werd me bewust van alle destructieve patronen die ik had ontwikkeld en leerde dankzij mijn coach wat zelfliefde, zelfacceptatie, grenzen (h)erkennen en stellen, mezelf kwetsbaar durven opstellen, uiten van emoties in plaats van te onderdrukken, betekende en hiermee te oefenen. Ik ontwikkelde het belangrijkste aspect dat ik mezelf mocht geven; compassie. Door bewustzijn heb ik ingezien dat het allemaal begint bij liefde en acceptatie voor mezelf en dat mijn eigenwaarde niet afhangt van de meningen of oordelen van anderen en dat ik niet hoef te voldoen aan een ideaal plaatje (van de maatschappij).


Ik zocht validatie voor mijn bestaansrecht bij anderen, ging enorm pleasen, was enerzijds grenzeloos en anderzijds braaf, in het gareel om het ‘perfecte plaatje’, waarvan ik dacht aan te moeten voldoen, hoog te houden


Door mijn reizen naar Bali en Sri Lanka die ik in mijn eentje heb gemaakt kwam yoga op mijn pad. Een geleide meditatie die ik in Bali volgde maakte zoveel in me los, ik wist niet wat me overkwam. Ik had vooral allemaal vooroordelen die eigenlijk nergens op gebaseerd waren, vond het allemaal maar zweverig, niets voor mij etc. Na dat moment was mijn interesse gewekt en wilde ik meer weten en leren. In het begin zag ik mijn practice vooral als iets fysieks en prestatie (want ja dat zat er nou eenmaal in), maar al snel ontwikkelde ik steeds meer lichaamsbewustzijn en kreeg ik inzicht in de connectie tussen lichaam en geest.

Ik begon steeds meer patronen en gedrag van mezelf te begrijpen. Vanuit mijn nieuwsgierige aard zocht ik al snel verdieping nadat ik werd geïnspireerd door een van mijn teachers destijds. Toen voelde ik, voor het eerst in mijn leven vanuit mijn hart; ik wil hier meer mee doen. Ik startte een yoga teacher training, een keuze die ik echt maakte voor mezelf en door mezelf. Zonder specifiek doel of uitkomst, gewoon omdat ik het wilde en het intuïtief goed voelde. Het was de beste beslissing die ik tot nu toe in mijn leven heb genomen. Ik kwam zoveel dichter bij mezelf, bij mijn intuïtie, mijn innerlijke stem, mijn innerlijke kracht. Ook leerde ik waar yoga echt om draait; zelf-realisatie. En voor mij persoonlijk; verbinding met mijn inner teacher en al het leven in de wereld. Acceptatie van wat is, leven vanuit vertrouwen, inner peace en liefde. Het afpellen van alle conditioneringen die ik als persoon had opgebouwd, alle maskers, alle beschermingsmechanismen. Ik sta veel meer in contact met mezelf en kan steeds beter onderscheid maken tussen mijn schreeuwende ego en mijn fluisterende intuïtie. Ik sta weer in contact met mijn inner voice, die er altijd is geweest.


Ik deed wat ik dacht te moeten doen, wat er van me werd verwacht. Terwijl er deep down altijd iets kriebelde en ik snakte naar vrijheid en autonomie. Maar een echte stap durfde ik niet te zetten.


Vroeger riep ik wel eens dat ik later iets voor mezelf wilde beginnen. Degenen die me wat langer kennen, kunnen dat beamen. Wat datgene was veranderde van tijd tot tijd, niet echt wetende wat dan precies. Het bleef iets vaags, onbereikbaars en iets voor later of ooit. Ik wandelde vooral het ‘hoe het hoort’ pad, ging na de middelbare school naar de Hotelschool, daarna mijn Master halen, bestuursjaar doen en alles nominaal afronden. Daarna op zoek naar een baan in het bedrijfsleven waar ik veel kon leren en kon beginnen aan het bouwen van mijn carrière. Het moest ook hier van mezelf allemaal perfect, zodat vooral niemand er iets op aan te merken had. Dit leidde vooral tot extreme controledrang, dat zich ook uitte in mijn werk. Als iets me niet lukte of ik iets niet direct kon, verweet ik dat vooral mezelf.

Ik deed wat ik dacht te moeten doen, wat er van me werd verwacht. Terwijl er deep down altijd iets kriebelde en ik snakte naar vrijheid en autonomie. Maar een echte stap durfde ik niet te zetten. Ik dacht dat ik eerst nog wat meer moest leren, meer zelfvertrouwen, meer ervaring moest hebben, meer geld etc. Daarnaast praatte ik mezelf (onbewust) aan dat ik het niet kon, wat ik nou echt te bieden had, wie er op mij zat te wachten, dat ik nog niet ‘ready’ was. Oftewel ik hield mezelf lekker klein en safe.

Door mijn mental breakdown, de teacher training en de shift in bewustzijn die ik door heb gemaakt, zag ik in dat er niet zoiets bestaat als ‘ready’ en dat er altijd 100.000 excuses te bedenken zijn om iets niet te doen. Ik besefte me dat het nu tijd was om voor mezelf te kiezen, te gaan doen wat binnen in mij brandde, mijn purpose te gaan leven en mijn hart te volgen. Door de transformatie die ik heb doorgemaakt voelde ik een innerlijke drive om mijn kennis en ervaring door te geven en anderen gaan helpen. Ook zag ik in dat de opleidingen en ervaringen in Hospitality, Marketing en onderzoek die ik tot nu toe heb opgebouwd niet een ‘waste of time’ waren, maar me juist enorm ondersteunen in mijn pad. En dat ik mijn natuurlijke nieuwsgierigheid, empathisch vermogen en onderzoekende aard op een andere manier kan inzetten. Dat inzicht boostte mijn zelfvertrouwen en kracht!


Ik sta weer in contact met mijn inner voice, die er altijd is geweest.

Nu zie ik in dat die grote mental breakdown mijn grootste cadeau ooit is gebleken en me zoveel heeft gebracht; mijn mindset is veranderd, ik volgde een meerdere (yoga)opleidingen, deed energiewerk, mindfulness, stilte retraites en kreeg een enorme bewustzijn shift. Ik ging eindelijk mijn eigen keuzes maken. Ik ging van van overleven naar leven, van human doing naar human being, van denken naar voelen, en van wandelend hoofd naar body/mind/spirit connection. Ik heb meer inner peace, zelfvertrouwen en volg mijn eigen levenspad vanuit intuïtie. On my terms!

Het is mijn roeping om anderen te helpen hetzelfde te doen!


Ben je klaar om schaamteloos voor jezelf te kiezen en wil je mij aan je zijde als coach? Bekijk dan mijn coaching opties of plan direct jouw kennismakingscall.

Opleidingen & courses

  • 2018 - nu Coachings & healing trajecten met o.a. mindfulness, NLP, energiewerk & innerlijk kindwerk
  • 2020 Yin Yoga Teacher Training - Hellen van der Harten
  • 2019 - 2020 Leergang the Work van Byron Katie Basic & Advanced - Viervragen.nl Liane den Hartog
  • 2019 Aligned entrepreneur Mastermind voor coaches - Nadja van Osch
  • 2019 10-daagse Vipassana meditatie S.N. Goenka
  • 2018 - 2019 Creative Vinyasa Yoga Teacher Training RYT 200 - Yogaschool Noord
    • Masterclasses in meditatie, tantra, zelfonderzoek, vrij bewegen, ayurveda & yogic lifestyle
  • 2010 - 2012 Master Marketing - VU Amsterdam
  • 2006-2010 Hotelschool The Hague - Hospitality Business School

Voor meer inspiratie en inzichten over mindset, bewustzijn, zelfliefde en persoonlijke groei kun je me volgen via Instagram. Ook zul je verhalen voorbij zien komen over mijn eigen struggles, want ik geloof ik de kracht van kwetsbaarheid.